A Brass in the Five

A rézfúvós ötös 1992-ben alakult, egy szerencsés véletlen folytán. II. Erzsébet angol Királynő magyarországi látogatása alkalmával a Zeneakadémiát kérték fel egy ünnepi koncert megszervezésére. A Királynő köztudottan kedveli a rézfúvós zenét, így a választás egy rézfúvós kvintettre esett. Mint akkori kiváló hallgatókat, tanáruk őket - a későbbi Brass in the Five-ot - jelölte ki és küldte a Díszhangversenyre. Ekkor még az öt fiatal tehetséges zenész nem sejtette, hogy a sors szeszélye évtizedekre összeköti, összekovácsolja őket. A sikeres bemutatkozás után II. Erzsébet személyesen gratulált: ,,Remélem, még találkozom ezzel a remek együttessel!" A Királynő iránti tiszteletük jeleként angol nevet választottak, és immár 20 éve Brass in the Five néven egyedi hangzásvilággal, sokszínű és formabontó koncertekkel kápráztatják el közönségüket. Számos zeneszerzőt és világhírű művészt ihletett meg játékuk: Eötvös Péter, Sári József, Lehotka Gábor †, Tóth Péter, Vajda Gergely, Horváth Balázs, Márta István, Gregor József †, Kováts Kolos, Kincses Veronika, Kertesi Ingrid, Vukán György. 8 CD lemezük jelent meg. Megfordultak az ország valamennyi jelentős koncerttermében és számos rádió- televízió felvételük készült. Eddigi pályafutásuk során nemcsak hazai helyszíneken szereztek maradandó élményt a hallgatóságnak, hanem a világ számos pontján népszerűsítették a magyar rézfúvós kamarazenét. (Ausztria, Németország, Franciaország, Dánia, Lengyelország, Csehország, Hollandia, Svájc, Olaszország, Kína.) Alapítói voltak az UMZE (Új Magyar Zene Egyesület) kortárszenei együttesnek.

Díjak:

1997-ben a Polanica Zdroj nemzetközi kamarazenei versenyen első díjat kaptak. 2000-ben Artisjus előadói díjban részesültek. 2008-ban a Budapest Fringe Fesztivál szakmai zsűrijének nagydíját és a gyerekzsűri különdíját nyerték „Brass Cirkusz” különleges gyermekszínházi produkciójukkal. 2009-ben „Irány Rió!” című darabjuk is két díjat érdemelt ki a Budapest Fringe+ Fesztiválon. Saját feldolgozásaik különlegességek, melyet az összetéveszthetetlen Brass in the Five hangzással fűszerezve tálalnak igazi csemegeként. Koncertjeiken a művész és közönség kapcsolatát olyan rugalmasan kezelik, hogy a szerepek sokszor felcserélődnek.

Rendezvényszervezők figyelmébe ajánljuk:

- Konferenciák, céges rendezvények kulturális programjaként vidám összeállítás akár a komolyzene, akár a jazz világából.

- Ünnepélyes megnyitók alkalmából fanfárok és egyéb alkalomhoz illő zenék szolgáltatása.

JoomSpirit